Menu Home

2017 | Half Challenge Almere

Half Challenge Almere: 4:39:18

Onverwacht toch een PR en wel redelijke race

Begin van het jaar had ik mij al ingeschreven voor deze halve met het doel om 5 weken na Ironman Maastricht mijn PR op de halve aan te scherpen. Omdat dit op Mallorca eerder dit jaar net niet gelukt was (zwaar parcours + voetblessure), was ik er extra op gebrand. Echter, na Maastricht was de discipline in de trainingen een beetje verdwenen en ging lopen de weken voor Almere vrij moeizaam. Met de beroerde weersvoorspellingen in het vooruitzicht had ik er eigenlijk niet eens zin meer in. Toch maar gestart. Soms kan het best goed uitpakken als je zonder verwachtingen een wedstrijd in gaat.

Zwemmen – 0:29:18 (1.900m / 1:28 gem.) – strava

Het zwemmen ging de laatste tijd wel echt goed. In de laatste competitiewedstrijd zwom ik harder dan ooit tevoren in een wedstrijd. Dus onder het half uur moest zeker lukken. Natuurlijk wilde ik ook harder te zwemmen dan in Mallorca. Dat is met 11 seconden sneller net gelukt. Eigenlijk hoopte ik nog wel harder te gaan, richting 28 minuten. Maar dat zat er niet in. De eerste 250 meter was één groot gevecht. En in de laatste kilometer zigzaggend door de achterblijvers van de hele heen die een uur eerder startte. Misschien doet de organisatie er goed aan de halve 1,5 uur later te laten starten. Is voor iedereen leuker!

Fietsen – 2:25:10 (92,5km / 38,5 gem.) – strava

Missie van de dag was vooral hard fietsen. Iets meer risico nemen met een wat hogere hartslag. Op mijn eerdere halve en hele afstanden ben ik soms wat voorzichtig geweest. Fietsen ging nu erg goed. De eerste 40 kilometer waren wind mee (kracht 3-4). Tot aan de Knardijk reed ik 41,1 gemiddeld. Tot 65 kilometer wist ik het gemiddelde boven de 40 per uur te houden. De laatste 25 kilometer stond de wind dan weer bijna vol tegen. Toch hier ook wel gas blijven geven. Niet eerder zo hard gefietst op een halve; uiteindelijk 38,5 gemiddeld. Wel jammer dat hij niet 90 maar 92,5km was.

Lopen – 1:37:56 (21.1 km/ 4:40 gem.) – strava

Bij aankomst in de wisselzone kreeg ik wel de bevestiging dat ik hard had gefietst. Er stonden nog maar 8 of 9 fietsen en ik begon dus in de top 10 aan het lopen. De vraag was wel hoe lang ik dat vast kon houden. Ik kwam zoals gewoonlijk dit jaar moeilijk op gang en had het aan het einde van het eerste rondje zwaar. Ik was een soort aas geworden voor lopers achter mij dus werd in het eerste rondje al een keer of 4 ingehaald. Ook vanwege een toiletstop. Maar ik wilde wel gewoon blijven lopen. Vooraf dacht ik nog aan uitstappen bij het lopen, maar dat kwam tijdens de race gelukkig niet meer in mij op. De 2e en 3e ronde gingen wat beter. Doel werd onder de 1:40 te lopen en zodoende (ruim) onder de 4:45 te finishen. Dat is dan ook gelukt. Maar lopen moet echt beter. Zelfs vorig jaar in Kraichgau liep ik 3-4 minuten sneller op een veel lastiger / heuvelachtiger loopparcours. Volgend jaar die halve marathon naar 1,5 uur krijgen!

Eindtijd: 4:39:18

Agegroup: plek 7 /120
Overal: plek 34 / 984

Overall moet ik gewoon tevreden zijn. Mijn PR uit Kraichgau met ruim 14 minuten behoorlijk aangescherpt. Maar er zit nog meer in als ik beter herstel van de hele en de halve marathon verbeter. Volgend jaar richting de 4:30!