Menu Home

2017 | Ironman Maastricht (voorbereiding)

Zondag mogen we weer! En ik heb er eindelijk zin in. Of eigenlijk moet ik zeggen eigenlijk weer vertrouwen in dat het een mooie race gaat worden. Vorig jaar schreef ik ook een verslagje over de voorbereiding. Vooral omdat ik het zelf leuk vind om terug te lezen hoe ik de weg naar mijn eerste Ironman had ervaren en omdat het je helpt te beoordelen waar je nu een jaar later staat.

Om meteen maar in te gaan op het laatste… Ik heb het gevoel dat ik verder en wat sterker ben dan vorig jaar. Behoorlijke progressie gemaakt op het zwemmen en de langere fietstrainingen geven veel vertrouwen. Het lopen vind ik wat lastiger te beoordelen. Waar vorig jaar het doel was te finishen, probeer ik nu wel echt een hap van mijn tijd af te halen. En dat moet ook wel lukken denk ik.

Verschil ten opzichte van vorig jaar is wel dat ik toen heel veel vertrouwen uit mijn wedstrijden haalde (o.a. de 70.3 in Kraichgau en de Marmotte). Nu heb ik dat minder omdat ik sinds begin mei last had van de peesplaat onder mijn voeten. Les voor mijzelf: nooit meer in het seizoen nieuwe schoenen testen! Als gevolg hiervan heb ik de twee weken voor Ironman 70.3 Mallorca nauwelijks kunnen lopen. En was ik toen echt bang dat het seizoen er op zat. Wel een ‘dingetje’ voor zondag… Mijn laatste langere duurloop was meteen ook de halve marathon in mei op Mallorca.

Maar ook als ik iets verder terugkijk in mijn logboekje dan loop ik sinds november een beetje te kwakkelen met lopen. Eigenlijk het hele jaar niet echt het gevoel gehad dat ik progressie maakte. Misschien daarom ook wel geprobeerd mijn heil tevergeefs te zoeken in nieuwe schoenen. De testjes op de baan en een 10km loop die ik als test deed, pakten allemaal beroerd uit. Uitzondering was nog wel de halve marathon in Egmond. Die ging verrassend lekker. En… de laatste 2-3 weken gaan de loopjes in bricktrainingen wel weer lekker. Mede dankzij wat bezoekjes aan de fysio (thanks Bart!) en sportmassages (thanks Paula!). Maar lopen is dus nog wel de onzekere factor voor zondag. Maar triathlon bestaat gelukkig uit 3 onderdelen en dood ga ik op de marathon toch wel 😉

Wel erg blij ben ik dus met de progressie die ik geboekt heb bij het zwemmen en fietsen. Vorig jaar schatte ik in 1:15 over het zwemmen te doen. Dat werd uiteindelijk 1:07:50. Nu denk ik echt dat het sneller moet gaan. Sinds januari ben ik bij Jim gaan zwemmen. Dat heeft mijn techniek in de basis wel verbeterd. Ja, kan nog veel beter maar voor nu ben ik wel blij. De halve op Mallorca was in elk geval hoopgevend. Daar deed ik 29 minuten over de 1.9km en zwom ik harder dan ooit tevoren. Het fietsen gaat ook goed. Het trainingsweekje Frankrijk was weer super en de basis die ik vorig jaar heb gelegd ben ik niet zomaar kwijtgeraakt. Mijn langste duurtraining ging best rap: 221km op 33km/h gemiddelde bij een hartslag van 136. En op de kwart in Woerden fietste ik voor het eerst 40+ gemiddeld in een wedstrijd bij veel wind.

Maar nu heb ik er dus zin in. Ik voel mij fit en ben er klaar voor en zoals het er nu naar uit ziet wordt het weer wat aangenamer dan vorig jaar. Dat in combinatie met betere wegen op het fietsparcours moet toch wel leiden tot een PR (<11:06). Dat is wel echt het doel. Dus…. de meest gestelde vraag van iedereen deze week: hoe lang ga je er over doen? Onder de 11 uur ben ik tevreden. Onder de 10:45 ben ik echt blij. Met 10:30 overtref ik mijn eigen verwachting. Vertaald naar de losse onderdelen:

  • 3,8km zwemmen: 1:00:00 (1:35/100m) – liever nog 1 seconde of meer sneller 😉
  • T1: 0:04:30
  • 180km fietsen 5:25:00 (33km/h) – mogelijk wat sneller
  • T2: 0:03:30
  • 42,1km lopen 3:59:59 (5:40/km) – geen idee, misschien sneller misschien langzamer
Je kan mij volgen op ironman.com onder startnummer 228